RESIDENTIAL 10DAYS WORKSHOPS

Το 10ήμερο εργαστηρίων αποτελεί ένα training που ερευνά τεχνικές συνόλου ενώ παράλληλα αναπτύσσει & εξελίσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του ηθοποιού/ χορευτή/ performer.

Θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Κεφαλονιάς και στον φιλόξενο χώρο του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών & Πολιτισμού (www.ionionartscenter.gr) από τις 26 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

  • Τα εργαστήρια

Workshop 1: Υποκριτική

Εργαστήριο Υποκριτικής της σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Έλενας Μαυρίδου με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα.

Μια μέθοδος και ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα.

Θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα απ’ τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα απ’ την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα απ’ τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θ’ αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία σχέσεων για τη σκηνή.

Το σεμινάριο διεξάγεται στη Αθήνα αλλά και εκτός με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 4 χρόνια.

Διδασκαλία: Έλενα Μαυρίδου

 

Workshop 2: Αυτοσχεδιασμός – Υποκριτική

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλευτούν τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τρόπους υποκριτικής προσέγγισης της σκηνικής πράξης μέσα από τεχνικές συνόλου.

Δίνοντας έμφαση στα σωματικά εργαλεία του ηθοποιού/perfprmer προτείνονται μεγάλης ή/και μικρής διάρκειας ασκήσεις δομημένου αυτοσχεδιασμού που εστιάζουν στην αντοχή και τη σκηνική συγκέντρωση του συμμετέχοντα, ενδυναμώνοντας τη σκηνική του παρουσία ενώ παράλληλα διευρύνεται η δημιουργικότητα και η φαντασία του.

Το μάθημα χωρίζεται σε 3 (τρία) μέρη:

α) Σωματικό-φωνητικό ζέσταμα
σωματικά εργαλεία/σωματική αντιμετώπιση της αναπνοής
β) Ασκήσεις συγκέντρωσης, αντοχής, αλληλεπίδρασης
διαχείριση της σωματικής ενέργειας
γ) Αυτοσχεδιασμός σε δοσμένες σκηνικές συνθήκες
σκηνική ευρηματικότητα / φαντασία / επικοινωνία

Το εργαστήριο επιδιώκει:
α) τη βαθύτερη κατανόηση του σώματος ως εργαλείο υπκριτικής πράξης
β) τη διαχείρηση της σωματικής ενέργειας
γ) την ανάπτυξη σκηνικής ευρηματικότητας
δ) την αναπτύξη συνεργατικότητας μέσα από λειτουργίες συνόλου.

Το εργαστήριο έχει ερευνητικό χαρακτήρα και έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Διδασκαλία: Ελένη Παργινού

 

Workshop 3: Σύγχρονος Χορός

Τεχνικό μάθημα σύγχρονου χορού που εστιάζει στην ενδυνάμωση του σώματος μέσα από συγκεκριμένο κινητικό υλικό. Παίζουμε με την εναλλαγή δυναμικών, ποιοτήτων και ταχύτητας αυτοσχεδιάζοντας κάτω από συγκεκριμένες κινητικές οδηγίες. Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και το σώμα μας στο “εδώ και τώρα”.

Τo μάθημα διεξάγεται στη Αθήνα στο DANCE Cultural Center και σε άλλα studio χορού.

Διδασκαλία: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

  • Το Πρόγραμμα

25 Αυγούστου

Άφιξη – Καλωσόρισμα στο Ιόνιο Κεντρο Τεχνών & Πολιτισμού

26 – 30 Αυγούστου

17:00 – 20:00: Υποκριτική

Διδασκαλία: Έλενα Μαυρίδου

31 Αυγούστου

DAY OFF

1 – 5 Σεπτεμβρίου

11:00 – 12:30: Σύγχρονος Χορός
Διδασκαλία: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

18:00 – 21:00: Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμός – Υποκριτική

Διδασκαλία: Ελένη Παργινού

6 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση

  • Ο Χώρος

Ο χώρος φιλοξενίας & διεξαγωγής όλων των εργαστηρίων είναι το Ιόνιο Κεντρο Τεχνών & Πολιτισμού. Βρίσκεται στα Μεταξάτα σε απόσταση μόλις 7’ (12 χλμ) από το Αργοστόλι.

Το υπερσύγχρονο κτίριο παρέχει υψηλής ποιότητας φιλοξενία (σε δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια) σεβόμενο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Στην φιλοξενία συμπεριλαμβάνεται πρωινό & 1 γεύμα/ημέρα σε όλους τους φιλοξενούμενους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ionionartscenter.gr

  • Το Κόστος

Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο Residential 10DAYS Workshops ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά άτομο στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα δίδακτρα, η διαμονή & η ημιδιατροφή.

  • Οι διδάσκοντες

ΕΛΕΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Απόφοιτη του Κ.Θ.Β.Ε. Είναι ιδρυτικό μέλος του ¨Χώρος¨ (Εταιρεία θεάτρου).

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις:

Βάτραχοι (Frogs) , Αντιγόνη ( Adigoni) Golfο 2.3 beta, Golfo director΄s cut, Απόκοπος , ( Apokopos ) Λιωμένο Βούτυρο ( Melted Butter) , Recycle , Erofili synopsis, Τέλος (The end), Greek freak , Δόν Κιχώτης, Βόυτσεκ κ.α.

Έχει συνεργαστεί με τους: Σίμος Κακάλας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σωτήρης Χατζάκης κ.α

Με παραστάσεις έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ:

Sibiu Festival (Romania), Tampere International Theatre Festival-(Finland), Dialog festival- Wroslaw (Poland), International Street Artist Festival-Szczecin- (Pοland), Heidelbergerstuckemarkt-Heidelberg (Germany), Blagoevgrad Festival- (Bulgaria), Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.α

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ συμμετείχε σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες: Μονή σειρά μαργαριτάρια- Βασίλη Κεχαγιά -Ν-orasis ΕΤ-1 (2005) Ultimate Substance’ London at Lisson Gallery as part of the group show, The Magic of the State directed by Kirschner and David Panos (2012) Μedea Melea- Χρήστος Καράμπελας (festival corner-festival de cannes 2014) Οχθες- Πάνος Καρκανεβάτος ( 2015) Black box- Ανθή Τσιρούκη (festival corner-festival de cannes 2018) Ράγες- Ελίνα Φέσσα (2017)

EDEN- Dominik Moll- Lupa Film & Atlantique & Port au Prince- Arte (2019)

Idedity Πάνος Παππάς και Δέσποινα Χαραλάμπους (2019) κ.α

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας «Μελίνα Μερκούρη» 2008, Βραβείο ερμηνείας «Κάρολου Κουν» 2008 – Ένωσή κριτικών θεάτρου και Μουσικής. Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για ελληνική ταινία μικρού μήκους Νύχτες πρεμιέρας- για τη ταινία Ράγες της Ελίνα Φέσσα (2017) .

Το 2018 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής βραβείων του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Έχει εργαστεί πάνω στην διασκευή θεατρικών εργων και τη δημιουργια εκ νέου έργων για τη σκηνή, στις παραστάσεις: Λιωμένο Βούτυρο του Σάκη Σερέφα (δραματουργική διασκευή της ίδιας πάνω στο θεατρικό έργο ,στο υλικό έρευνας του συγγραφέα που αφορουσε την αληθινή ιστορία, την νουβέλα το κινηματογραφικό σενάριο που προυπήρχαν) , Recycle” –Εθνικό θέατρο , ¨Το Τέλος¨-Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (δημιουργία έργων μέσα απο απο τη διαδικάσια συγγραφής έργου και απο τεχνικές του devised theatre), Ανεμοδαρμένα ύψη- Θέατρο Χώρος ( μεταφορά λογοτεχνικού έργου για τη σκηνή- επιχορηγούμενη απ το υπουργείο Πολιτισμού), Ερωφίλη- Χορτάτσης- Φεστιβάλ Αθηνών κ.α

Σκηνοθέτησε το Περιμένοντας το Γκοντό του Σ.Μπέκετ, Θέατρο Χώρος (2018)και την παράσταση «Η Πτέρυγα» Η παράσταση είναι εμπνευσμένη απο πραγματικά γεγονότα για τις γυναίκες που δίνουν μάχη για την μητρότητα. Η παράσταση επιχορηγείται απ το Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βρίσκεται στη προετοιμασία της σκηνοθεσίας των βακχων του ευριπηδη.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Η Ελένη Παργινού σπούδασε Υποκριτική στην Ανώτερη Δραμματική Σχολή “Εμπρός – Θεατροεργαστήριον” και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μάνου” και την “Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης” (ΚΣΟΤ).  Είναι κάτοχος πιστοποίησης εξειδικευμένης επιμόρφωσης στην Performance Art – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2018)

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Υποκριτικής & Χορού σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Ως ηθοποιός και performer συνεργάστηκε με τους: Έκτορα Λυγίζο (Χοηφόροι), Μαγδαληνή Σαββίδου (Woyzeck), Ελένη Σκότη (Αταξία), Νίκο Κορνήλιο κ.α. Στο Open Studio της Κρατικής Σχολής Χορού, με την Αθηνά Βάχλα και την Hellenic Dance Company, “Liquid Splinters” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με την Αθηνά Βάχλα συνεργάστηκε επίσης στην παράσταση “Splinter in The Flesh”, Κέντρο Μελέτης Χορού “Ισιδώρας Ντάνκαν”, σε παραγωγή του British Council. Με την Αλίκη Καζούρη στην παράσταση ”W-altos”, 1ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου ACS. Συνδημιουργία Video Dance με τίτλο “D.R.E.A.M”, M.A.D. Festival, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Με την Χαρά Ιωάννου και τον Pete Brooks, σε δική του επιμέλεια και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Central Saint Martins του Λονδίνου, στην παράσταση “An illustrated history of Longing”, BIOS κ.α.

Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με την Ελένη Σκότη στις παραγωγές: “Η εκδοχή του Μπράουνινγκ” του Τ. Ράττιγκαν και “Collection” του Χ. Πίντερ, Θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ.

Το 2016 ιδρύει την Καλλιτεχνική Ομάδα Kentro και σκηνοθετεί τις παραστάσεις:

  • WOYZECK του G. Buchner (Θέατρο ΡΟΕΣ, Δεκέμβριος 2019- Ιανουάριος 2020)
  • “SCHEMATA” a Site Specific Performance, παρουσιάστηκε στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στα πλαίσια του προγράμματος Interreg – RyTHM EL. – AL. (Σεπτέμβριος 2019)
  • F- TIME, Installation/ performance. (Ιόνιο Κεντρο Τεχνών & Πολιτισμού, Ιούνιος 2017)
  • ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ του F. Kafka (Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016)
    * Η παράσταση αποτέλεσε αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας και παρουσιάστηκε στα πλαίσια της εργασίας της κας Α. Παντελάκη σε διεθνή συνέδρια με τον τίτλο: “Το σωματικό θέατρο ως δη- μιουργική μετάφραση, Αναφορά σε μια Ακαδημία”, 3ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, 6-8 Οκτ. 2017  στην Κέρκυρα καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο παν/ου Κύπρου με τον τίτλο: Translation and Art: The artistic creation as an act of translation, 10-12 Νοεμ. 2017, Λευκωσία.

Από το 2015 έχει διδάξει σε εργαστηριακό – ερευνητικό επίπεδο σε διάφορα θεατρικά εργαστήρια και Studio θεάτρου καθώς και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ) και στην Φοιτητική Ομάδα του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Ο Νικόλας Χατζηβασιλειάδης αποφοίτησε το 2011 από την Δραματική Σχολή «Εμπρός – Θέατροεργαστήριο». Στη συνέχεια, διεύρυνε τις σπουδές του και αποφοίτησε το 2016, από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, η Άννα Μακράκη, η Φρόσω Λύτρα και ο Γιάννης Κακλέας.

Συμμετείχε στις παραστάσεις της Κρατικής Σχολής Χορού του «Open studio – Black Box», από το 2013 – 2016. Συνεργάστηκε με την Hellenic Dance Company στις παραγωγές «Open Frontiers» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το 2015 αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής το 2014.

Στο Μέγαρο Μουσικής το 2016 συμμετείχε στις παραγωγές «Fragile Matter – Juxtapose» και «Tomorrow». Με την Αναστασία Βαλσαμάκη στο «Sync» όπου παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και στo Aerowaves – Spring Forward (Denmark) του 2017.

Με την ομάδα Krama Dance Company και τους Millicent Hodson & Kenneth Archer στο «La Creation du Mode». Με την ομάδα Syn-kinisi Contemporary Dance και την Ιnt.P Dance Co. Επίσης τον Μάρτιο του 2019 συμμετείχε στην παράσταση Exodus, της χορογράφου Αθανασίας Κανελλοπούλου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Ροές, στο Ramallah Contemporary Dance Festival (Παλαιστίνη) και στο Dance Days Chania 9. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως «Deltebre Danza Festival», 2015 – «Gaga Intensive», 2015 – «Dance Days Chania», 2017). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια των: Λίντα Καπετανέα, Τούλα Λημναίος, Damien Jalet, Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Jose Agudo, Tono Lachky, Αθανασία Κανελλοπούλου, Franck Chartier & Gabriela Carrizo (Peeping Tom), Ultima Vez κ.α.